Ziua opt - Acasa la Charles

    Peste 300km pe bicicletă și o „elevație totală” de 5353m au fost cele două motive pentru alegerea traseului de astăzi din zona Criț – Bunești – Viscri - Meșendorf.

   Un traseu în care am parcurs patru sate săsești veritabile pornind din Criț.

 Criț reprezintă  exemplu perfect de sat săsesc în care casele au porți zidite, oamenii sunt primitori iar bisericile fortificate sunt pline de istorie. Situat în inima Transilvaniei, satul face parte din regiunea Țara Ovăzului cum mai este denumită de localnici zona cuprinsă între Sighișoara și Râșnov.

 Dacă Criț-ul ne-a lăsat o impresie plăcută, nu același lucru îl putem spune despre Bunești unde casele încă nu au revenit toate în proprietatea sașilor, astfel încât “cultura de tip nomad” a chiriașilor ne-a determinat să evităm oprirea în acest sat.

  Următorii 8km ( între Bunești și Viscri) străbat o zonă de o frumusețe aparte din Podișul Transilvaniei.

  Odată parcursă și această distanță am ajuns în satul  Viscri atestat din anul 1185 și locuit inițial de secui, apoi colonizat  de sași în sec. XIII. 

 În satul Viscri se găsește  una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate săsești, înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO, una dintre cele mai pitorești și monumentale cetăți tărănești săsești și .....  „casa regală din Viscri”.

 Dorința noastră de a sta la o socată cu Charles nu a putut fi îndeplinită, prințul având ceva treburi regale pe la Londra.

  Dacă prințul nu a fost de găsit, în schimb o dulceață de fructe de pădure lângă un pahar rece de socată tot am gustat la una din nenumăratele case tradiționale.

   Viscri este un sat impresionant, unde te simți că în vremurile de odinioară și a meritat din plin efortul de ajunge aici!

   Odată terminată vizita continuat traseul spre Meșendorf Crit folosind Transylvania Bike Trails Network, o rețea de trasee și poteci de cicloturism dezvoltată de fundația ADEPT din Sighișoara ce leagă satul Viscri de Criț trecând prin Meșendorf.

 Deși am găsit destul de greu începutul potecii ( neexistând nici un fel de indicator în Viscri) cei aproximativ 10km de poteci până la Meșendorf au meritat toată „orbecăiala” .

 Extaziați de realizarea celor de la Fundația ADEPT și în același timp puțin mâhniți că la noi în Pădurea Trebeș ne este refuzat un astfel de proiect ( cel puțin deocamdată) am ajuns cu bine la Criț.

  Ultima zi din România pe bicicletă a reușit să ne lase o impresie pozitivă ... se merită să alegem și România pentru vacanțe!!

Avem LOCURI și câțiva OAMENI ce fac lucruri minunate!

 După ce ajungem acasă tragem concluziile !!  


https://strava.app.link/Ssu7dTZUQ7
























Comentarii