Ziua doi - Cheile Rametului

     După un mic dejun în grabă determinat de „ora mica” când s-au încheiat poveștile excelentului  Vin de Ighiu și a „fratelui său mai tare” vinars de Ighiu am pornit în echipă către primul traseu mai serios din „Romania pe bicicleta” către Cheile Râmețului .

  Traseul început din Ighiu  trece prin partea sudică a cetății  Apoulon de la Piatra Craivii, ultima cetate unde s-a retras  Decebal, conducătorul Daciei, fiind astfel ultima cetate cucerită de romani.

 După această incursiune în istorie am făcut primul popas la Biserica Reformată fortificată din Cricău, o biserică construită spre sfarșitul secolului XV pe locul unei foste basilici romane. Istorie interesantă însă în clasicul stil românesc, lăsată de izbeliște...din păcate .

 Cu inima puțin mâhnită am plecat către următoarea destinație Mănăstirea Râmețului trecând prin câteva sate clasice – Galda de jos, Mesentea, Benic, Geoagiu de sus și ajungând după aproximativ 30 km de pedalat la superba Mânăstire Râmeț- grădina raiului din Apuseni – unul din cele mai vechi așezăminte monahale construită  pe la 1214.

 Spre deosebire de Biserică Reformată fortificată din Cricău, aici totul este pus la punct, foarte îngrijit, iar priveliștea din spatele mănăstirii te îndeamnă să nu mai pleci!

 Cum tot ne uitam noi la „priveliștea din spatele mânăstirii” soarele prietenos de până acum s-a ascuns după ceva nori din ce în ce mai negri ...

  Fiind în casa Domnului nu am avut parte de nici un strop de ploaie atât timp cât am stat „carantinați”in curtea mânăstirii ...

  Planul nostru fiind să vizităm Cheile Râmețului am fost nevoiți să continuăm traseul pentru următorii 5km, distanță dintre mânăstire și punctul de start pe traseu.

 Pe măsură ce ne depărtam de „casa Domnului” protecția divină dispare și norii negri încep să înconjoare grupul de călători pe 2 roți. Fiind obișnuiți cu greul am continuat traseul propus până la locul de unde incep Cheile Râmețului .

 „Distanța” prea mare ( 5km) între noi și Mânăstire a permis norilor să ne dea posibilitatea verificării veridicității informațiilor de pe echipamentele de ploaie cu privire la rezistența materialului la presiunea exercitată de o anumită cantitate de apă.

   Mâhniți puțin după această „probă” și având în față pârâul Râmeț ajuns la stadiul de fluviu navigabil am hotărât să ne oferim plăcerea de a străbate renumitele chei într-o altă expediție.

    Drumul spre casă a fost efectuat în ritm de „Turul Franței”, ne-urmărind nici un tricou galben ci doar gulașul promis de  Ovidiu și evident priveliștea liniștitoare de pe terasa pensiunii savurând un pahar din obișnuitul de acum   Vin de Ighiu 

. A fost și astăzi o zi diferită cu ceva pedepse „ divine” însă optimismul este încă printre noi și nu ducem dorul pistelor de pe EuroVelo6.

 Mâine pedalăm prin „Cealaltă Capitală”.....

https://strava.app.link/bYrCI3FUQ7





Mănăstirea Râmeț


Priveliște Casa Negrea Ighiu


Mănăstirea Râmeț




Biserica Reformată fortificată din Cricău

Pârâul / Fluviul Râmeț

Comentarii