Ziua patru ...... MARAMUREȘ - BALATONI KÖRÚT 2019

   Cerul ...... deloc înstelat admirat aseară, și-a pastrat "măreția"și dimineață când pe la 7 am început să robotim prin camere încercând să ne adunăm echipamentele "waterproof'  pentru o nouă utilizare pe traseul de azi - Balatonszemes - Keszthely-Palatul Festetics - Gyenesdiás - Cazare (aproximativ 70 km).

      Traseul a început cu ...un mic popas la magazinul Aldi, pentru a face  aprovizionarea cu "energie " pentru traseu însă  datorită norilor deloc prietenoși popasul mic s-a transformat într-un moment de odihnă și relaxare ce a durat cam cât un meci de fotbal (90 min). 
    Pentru a nu afecta programul de astăzi am hotărât, iarăși în unanimitate, să "ne dăm viteji în fața naturii", astfel încât am continuat traseul stabilit ocolind mai mult sau mai puțin rafalele de ploaie. Și cum orice început are și un sfârșit, într-un final a ieșit soarele și pe pista Balatoni KÖRÚT.
    Odată cu soarele, parcă energia și buna dispoziție a revenit la cote înalte în grup, astfel încât am hotărât( dupa vreo 30 km) că e momentul să facem .....o baie !!
    Ștrandul public din  Balatonmáriafürdő a fost locul ideal pentru pauza de masă și de bălăceala. Apa lacului Balaton nefiind nici pe departe de culoarea smaraldului doar o parte dintre noi și-au îndeplinit dorința de a se scălda, restul preferând...bronzul lângă o "blondă" ( a se citi bere).
    După acest moment binemeritat de relaxare am purces din nou la drum către   capitala culturală a regiunii Balaton orașelul Keszthely , urmând traseul destul de sinuos al pistei, ce trece  printr-o zonă  împădurită, ( vreo 5 km) apoi urmând profilul de curbură al lacului ajunge cam după aproximativ 20 de kilometri in piața mare din oraș.
  O piațetă foarte cochetă străjuită de multe  clădiri vechi ce înconjoară cocheta biserică romano-catolică  construită în evul mediu,renumită pentru frescele sale  considerate  cele mai frumoase lucrări ale stilului gotic maghiar.
   Din Piața Mare străbătând centrul înspre sud am ajuns in grădinile Palatului  Festetics, atracția principală din oraș și poate chiar din zona lacului Balaton.
    Am pătruns în curtea castelui trecând pe sub o superbă poartă din piatră ajungând într-un imens parc amenajat în stil englezesc plin de diferite flori multicolore, copaci seculari dar și mai tineri, chiar și câțiva exotici (palmieri), fântâni arteziene și statui. Una dintre statui, din bronz, îl înfățișează pe George Festetics (cel care a înființat biblioteca Helikon). Grădina palatului este declarată rezervație naturală.

     Familia Festetics, una dintre cele mai importante familii ducale din Ungaria, era de origine croată, mutându-se în  Ungaria în secolul al XVII-lea. În 1739, Christopher Festetics  a cumpărat proprietatea Keszthely și accesoriile sale, alegând-o centrul proprietăților sale și construind palatul. Fiul acestuia, Paul, fiind consilierul reginei Maria Thereza a primit, datorită meritelor sale, titlul de conte în anul 1772. În afara activităților sale politice, Paul Festetics a ridicat în Keszthely primele școli primare și secundare.
     Însa cel mai important membru al familiei a fost fiul lui Paul, George Festetics,acesta inființând primul Colegiu agricol din Europa(1797), a construit primul vapor de dimensiuni mari care a navigat pe lacul Balaton(Phoenix). Fiind un mare iubitor de cultură a construit o aripă nouă castelului unde a înființat  o bibliotecă ce are astăzi peste  86.000 de titluri de cărți, aceste carti  nu pot fi împrumutate, ele pot fi citite doar în interior de luni până vineri între orele 8:00 și 16:00.
 Familia Festetics a locuit castel până în anul 1944. Dacă ajungeți în Keszthely nu ratați o vizită la castelul Festetics.

   Odată ce am aflat cam tot ce se putea despre Palatul Festetics, am purces către  Gyenesdiás , unde ne așteapta Gabriela, gazda noastră de la Levendula Apartmanhaz.
   De data  aceasta am avut noroc de o super cazare, condiții excelente numai bune de odihnit bicicliști "puțin " obosiți.
   A fost o zi cu de toate ( ploaie, soare, plajă, baie, istorie, glume, povești) o zi în care am reușit să parcurgem cei aproximativ70 de kilometri fără incidente majore, grație și infrastructurii pentru biciclete net superioară celei de acasă......și aici apare intrebarea ...La noi când vom avea o astfel de pistă ??...că lacuri avem !!!
  Mai bine ..hai la somn că mâine avem o zi lungă de ....90 kilometri :))



P.S. Link-ul traseului https://strava.app.link/7RoWIkQsjY

Blue Bike Hostel




Popas Lac Balaton 


Popas Balatonmáriafürdő

Strand Balatonmáriafürdő

Copii ...tot copii

START !


La corcodușe



Centru Keszthely,

                        Palatul Festetics

Odihna in curtea Palatului Festetics

           Aripi in curtea Palatului Festetics

INCANTAȚIE


                             Palatul Festetics

Levendula Apartmanhaz- foisor

Comentarii