Ziua cinci..... MARAMURES - BALATONI KÖRÚT 2019

         Astăzi am avut traseul cel mai lung, aproximativ 90 de km, astfel încât  la ora 8:00 eram toți "în șa".
    Motivul principal al plecării matinale nefiind nicidecum distanța( chiar dacă suntem noi oleacă de bicicliști) ci "atracțiile" de pe traseul de astăzi, cramele  din jurul zonei viticole Badacsony!
    Având primul obiectiv stabilit și urmărind pista  BALATONI KÖRÚT am parcurs cei 28 de km până la prima "atracție" cu o viteza medie de peste 20km/h chiar dacă au fost și unele porțiuni de cățărări....gândul la renumitele felii de pâine cu untura, langoși  si nu în ultimul rând lichidul lui Bachus a fost mai puternic decât strigătele celui din coada plutonului, citez "las-ooooo dracului mai ușorrrrr "! ( nu spunem cine:)) .
   Pe la ora 10 am facut primul popas la crama Fortuna Családi Pincészet ( complicat nume), unde am epuizat imediat stocul de langoși si pâine cu untură-ceapa roșie-boia de ardei toate stropite din belșug cu muscat, traminer și nectar ( nu e suc) .
  După acest festin culinar pornirea a fost extrem de dificilă însă distanța rămasă până la cazare și dorința de a vizita peninsula Tihany au fost motive suficiente pentru "restart" .
  Urmând traseul  BALATONI KÖRÚT pentru următorii aproximativ 40 km  am trecut prin sate cu arhitectură specifică zonei, pe marginea lanurilor de grâu și mai puțin pe malul lacului, am ajuns la marginea unei plantații de lavandă, mirosul demențial al acesteia ne-a acompaniat pe tot parcursul vizitei celui de-al  doilea obiectiv de astăzi Peninsula Tihany.
  Peninsula Tihany cu o lungime  de aproximativ 5,5 km și  lățimea maximă  de aproximativ 3,5 km este legată de malul nordic al lacului printr-o zona îngustă și mlăștinoasă, zonă formata prin colmatarea lacului, actuala peninsulă fiind în trecut o insulă. 
  Construcțiile din Peninsula Tihany formează satul Tihany , cunoscut atât  pentru o veche clădire țărănească de la sfârșitul secolului al XVIII-lea cât și pentru vechea abație benedictină.
  Abația benedictină de la Tihany a fost fondată în anul 1055, diploma sa de ctitorire este cel mai vechi document redactat în limba maghiară fiind acum "locuită" de doar  nouă călugări ce oferă asistență religioasă atât pentru locuitorii din Tihany cât și din mai multe așezări din apropiere.
  Peninsula, satul și abația Tihany sunt obiective ce nu trebuie ratate, aducând un aer aparte zonei lacului Balaton, evident dacă în prealabil ați trecut și prin zona Badacsony locul devine  și mai "colorat" 😜, iar dealul ce trebuie urcat până la abație nu mai are aceeași "elevație".
   Soarele ce a stat ascuns printre nori astăzi ( ce noroc am avut), a dispărut de tot de pe cer, astfel încât am fost nevoiți să pleacăm în ritm alert ( medie 20km/h) către Alsóörs, unde speram să ne aștepte gazda noastră de la  Lake Vendeghaz .
    Nu a fost chiar așa, însă norocul nostru a fost  Alina și call center-ul de la booking ce au reușit într-un final să rezolve "neințelegerile" cu privire la rezervare.
  De data aceasta folosind rezervarea prin intermediul booking am evitat "somnul de vama veche"...adică sub cerul liber:)).
   După clasicele povestiri și glume în compania "căpitanului Morgan" înspre miezul nopții ne-am retras fiecare în salonul său ( cazarea având aspectul unui spital de campanie).
   Mâine e ultima zi de .....biciclit din această aventură!
  

https://strava.app.link/d0mdCgWsjY






Zona viticolă Badacsony

Crama Fortuna Családi Pincészet

Crama Fortuna Családi Pincészet




Abația benedictină de la Tihany



La caise :)





Comentarii